Reportáž od Tomselyho: Shadowbox v Roxy

Mezi mnohými podzimními mejdany si našel místo i ten Shadowboxí, a to hned ve velkém stylu. Pozvání do Roxy totiž přijal německý producent a DJ Syncopix. Toho doprovodila početná skupina modrých ve složení Deadly Viperz, 2K, Sweg, Bifidus Aktif, Rudeboy, Danoo, Koogi a Panorama.


12. 11. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Shadowboxí večírek lákal na spousty hudby a také na vstup zdarma do 11ti hodin. Kolem desáté klub ještě nebyl zaplněn, když se ale přehoupla hodina jedenáctá, Roxy už vyplnil slušný počet návštěvníků. Pomohlo tomu jistě i to, že v tento den se žádná větší akce v Praze nekonala. Po prohledání ochrankou si to namířím k šatně, kde chtějí za každý kus oblečení 20kč, a je jedno, jestli si dáte mikinu do rukávu bundy, nebo zvlášť. Od mojí poslední návštěvy je Roxy pořád stejná, stěny bílé, vzduch tragický a tak vím, kam se vydám nejdříve. Míjím hlavní sál, kde hraje dvojka 2k a Sweg a mířím do Chilloutu, který pro dnešní večer nese název Killout. Že se jedná o Shadowbox night, je zřejmé na první pohled. Na stropě visí velká kostka, tedy Shadow Box, která září různými barvami. Jeho logo je pověšené i na DJs pultu a i projekce se nese v tomto stylu.

Chillout žádné dekorace nepotřebuje, protože má své kouzlo i bez nich. Kouzla hudební nám zde předvádí dvojka Akira a Anakin aka Deadly Perverz. Jak jistě víte, nejedná se o drumandbass, nýbrž o směsici breakbeat, electro, bassline, či kdo ví čeho ještě. Tento prostor je opravdu na oko nejpříjemnější a po chvilce tu najdeme i volné místo na gauči. Zvuk je zatím celkem tichý, a tak můžeme směle klábosit.

Když se kolem jedenácté jdeme podívat na hlavní stage, kde právě začíná Rudeboy, vidíme před námi už slušný počet tancechtivých lidí. V průběhu jeho vystoupení se však jen nesměle pohybují a to Ruda kromě svých oblíbených deepovek (Rockwell, Icicle) sází i tvrdší věci. Zaslechnu Redlines (Total Science feat. Riya), Loose Ends (Alix Perez & Noisia), Sub Focus – Deepspace, Alix Perez – Dark Days feat. Foreign Beggars, Break – Destiny Comes Ringing, výborně fungující Link To The Past (Xample & Lomax), či starou známou Man For All Seasons (Concord Dawn). Tak nějak přebíhám mezi hlavní a killout stagí, kde už se také řádně tančí. Rudeboye střídá Danoo, který volí ještě tanečnější selekci a jména jako High Contrast, Netsky nebo Camo & Krooked. Nejen parket je zaplněn, ale také pódium a samozřejmě balkon. Když občas zahlédnu dosti nafintěné obličeje a různé výjevy, tak si říkám, že tihle lidé asi hlavně kvůli hudbě nepřišli.



Další na řadě jsou Deadly Viperz, kteří na konci svého setu na vedlejší stagi ještě stihni zahrát Prodigy (Narayan), Rock It (Sub Focus) v remixu od Stanton Warriors či Major Lazer – Pon De Floor. S přechodem na rychlejší rytmy nemají sebemenší problém a pokračují v nastoleném tanečním tempu. V jednu chvíli se jim povede i povedený kousek, když si Anakin omylem sundá desku z jehly, která mu právě hraje a z ničeho nic se objeví ticho. Jeho parťák Akira však ihned zareaguje a zvedá ruce. Toho napodobuje i početné publikum a přidává řev, takže nakonec z toho vzniká povedený „rewind“.

Opravdu jsem překvapen, kolik lidí si našlo cestu do Roxy, což je jen dobře. Snad jediné, co mi tu vadí, je vzduch. Nejen, že je tu velké vedro, ale hlavně všude cítím kouř, který velice dráždí oči. Zpět ale k hudbě. Jak už jsem psal, Deadly Viperz pokračují v tempu a kromě jmen jako Netsky, Danny Byrd, Sigma nebo Dirtyphonics, slyšíme také Zinca feat. Ms Dynamite – Wile Out (Dj Marky & S.P.Y remix), nebo Stand Up (Friction vs Camo & Krooked feat. Dynamite), která opravdu velice šlape. Jako bonbónek na závěr si pro nás připravili nostalgickou Return of Forever (High Contrast), která však asi 2× poskočí v CD playeru.

Nyní ale přichází čas pro dnešního hosta a to Syncopixe. Ten navazuje na poslední jmenovanou a začíná převážně deepovější selekci. Ze začátku dává něco ze své produkce, zazní i Paul B – Have No Fear, až se dostane na Crank od Noisie. Po něm následuje nějaká „tleskanice“, která se v jednu chvíli zpomaluje a zpomaluje až na dubstepové teplo, ale hned jak k němu dojde tak se opět zrychluje a vrací na tempo původní. Syncopix nechává tracky velice dlouho znít a vychutnává si jejich atmosféru. Ovšem možná i proto publikum celkem prořídlo, ale zřejmě to bude také tím, že Syncopix má na hlavní hvězdu dosti pozdní čas. Ti, co však zůstali, a málo jich zase není, si vychutnávají jeho vystoupení. To nadále představuje London Elektricity – The Great Drum & Bass Swindle, kde hned po pár vteřinách padne první rewind. Následuje jedna známá bublanina a když se vracím s krátké návštěvy chilloutu, slyším One More Time od Daft Punk, v Cyantific remixu a další rewind. Tahle pecka opět o něco více roztančí tu unavenější část publika. Když se porozhlédnu po Roxy, tak už značná část návštěvníku má půlnoc. Někdo na pohodlných gaučích, někdo na méně pohodlné zemi a někdo má naopak energie na rozdávání, že pochoduje přímo na pódiu před Syncopixem.

Ten si s tím však hlavu neláme a dále sází nový remix Rogue Soul – Be With You (DJ Marky & S.P.Y remix) a Culture Shocka – Imax. Syncopix používá jak vinyly, které tahá ze svého Hospital bagu, tak CDs. Po nějaké době následuje energická kytarovka. Ta se celkem od ostatních věci vyjímá. Syncopix hraje převážně Hospitalitní a deepové věci, které nechává dlouho hrát. Povedená novinka s názvem Danny Byrd – We Can Have It All (Sigma remix), nám zpříjemní další chvíle. Jedna z těch známějších je i Vapourize (Sub Focus) a pak další velice pěkná Chemicals od projektu MRSA. Syncopix v závěrečné části svého setu nečekaně přitvrdí a to třeba palbou Frogger od Cooha. Po ní ještě další tvrdší věc, ta nakonec dohraje a jako last one si pro nás přichystal opravdovou lahůdku. Hned po prvních tónech je jasné, oč se jedná. Není to nikdo jiný než Goldie a legendární Inner City Life. Tím tedy končí Syncopixovo vystoupení, po kterém následuje sice ne tak velký potlesk, ale ti, co vydrželi až do konce, jeho vystoupení určitě ocenili. Párty nám ale rozhodně nekončí, protože další na řadě je Bifidus Aktif, který se rozhodl, že roztančí i ty nejunavenější lidi, kteří ještě neodešli domů.

Sází aktuální hitovky jako třeba Stronger, The Jungle, nebo Baltimore (vše Sigma), ale i klasiku Messiah (Konflikt). Ještě se párkrát projdu po Roxy, kde samozřejmě opět neminu chillout, ve kterém se postupně vystřídali Sweg, 2K a Panorama. Přepadá mě ale hlad a tak se vydávám do města najít nějaký stánek. Po mém návratu pro zbytek naší výpravy zjistím, že už zůstali v klubu opravdu jen ti nejvytrvalejší a na pódiu zakončuje noc Koogi, ke kterému se přidává i Panorama. O půl šesté tedy opouštíme klub s pocity, že dnešní mejdan byl velice podařený a díky všem, kteří se ho zúčastnili. Viva La Shadowbox!