Party s Current Value zaznamenali Abayo & Tomsely

Vraťme se zpět do listopadu, kdy na Imperialistic Night Dark Edition ukázal své umění německý blázen Current Value. Ten nebyl vybrán náhodou, protože tato párty nesla podtitul Forbidden Society Recordings Launch Party. Samozřejmě tedy nechyběl ani sám Forbidden Society a další hosté (Smario, Yukimura atd).


18. 1. 2011, publikoval tomsely

text: ABAYO & TOMSELY
fotky: KACHNI (report na Drumandbass.cz)
 
Listopadový pátek devatenáctého nám sliboval opravdu ty nejzběsilejší rytmy, které si snad v dnb lze jen představit. Jak už všichni víte, Forbidden nedávno rozjel svůj label a právě tahle párty měla odstartovat jeho činnost. Headlinerem proto nemohl být nikdo jiný než Current Value, protože právě tento mistr se společně s Forbiddenem podílí na první vlaštovce vydavatelství.
 
Do Crossu přicházíme krátce po deváté, a pohledem do kavárny zjišťujeme, že nejsme zdaleka jediní. Očekávání pro dnešní večer jsou veliká a posila v podobě něčeho teplého v žaludku je takřka povinností; stejně jako následující exkurze klubem, při níž je třeba zaostřit na dvě stage. Na té dolní nelze přehlédnout dva obrovské repráky, které se na nás usmívají přímo před pódiem. A na té horní zase (ačkoli mi ručičky hodinek ukazují, že Tim Eliot aka Current Value se za pult postaví až za dlouho) opravdu hodně postávajících lidí na parketu.

Desky tu totiž roztáčí Blue4 a jde mu to pěkně od ruky. Střídá jak neurofunk, tak i nějaké mainstreamovější písničky a dobře se u toho baví. Slyšíme třeba Audia, Spora, Noisii, nebo i Freshe. My však šetříme síly na později, a když už je pár minut po jedenácté, jdeme se podívat, jak si vede CV na dolní stagi, kde má odehrát svůj vůbec první dubstepový set. Vydáváme se tedy do podzemí, kde už nám servíruje své basové linky. Ty se k nám linou nejen z již zmíněných velkých beden před pultem, ale i z těch, které jsou upevněny po jeho straně. Našim zraků samozřejmě neunikne ani změna, kterou dolní stage prodělala. Z prostoru zmizely sedačky a byl propojen s další malou místností, ze které pak vedou schody zpět do chodby. Obměna stage, která s sebou přinesla zvětšení prostoru pro tancování, se tento večer rozhodně hodila. Lidí, kteří si se zvědavostí přišli poslechnout Currentův set, bylo totiž opravdu hodně. Ten si pro tuto příležitost připravil spoustu čerstvého materiálu, a tak bylo dosti těžké se v jeho setu orientovat.



Kromě krabice s džusem si ale přinesl svůj macbook a nějaký tablet, přes který hrál, ale jakým způsobem, to vám tedy nepovím. Rozhodně to tedy nebyla obvyklá kombinace a v podstatě ani obvyklý set. A aby těch zvláštností nebylo málo, přihodím ještě jednu. Current si jakožto sběratel sluchátek ke hraní nepřivezl žádný svůj klenot, ale nějaké divné špuntovky. Ale kdo ví, třeba zrovna ty mohly být tím jeho největším. V tišších pasážích se ozývá jekot z publika a Tim rozdává úsměvy. Pomalu se nám blíží závěr vystoupení, při kterém si na své přišli především náročnější posluchači stylu a my se jdeme spolu s Currentem připravit na hlavní vystoupení večera.

Na hlavní stagi právě dohrává Yukimura, ale jeho až breakcorovou selekci nepodporuje příliš mnoho lidí. Dost jich totiž doráží až těsně před nastoupením Currenta, který se svou výbavičkou doráží právě včas. Po nachystání všeho potřebného startuje svůj set s Machine Code – Heisenberg a zanedlouho se dočkáme také Twisted VIP (Current Value), která vyšla teprve nedávno. Nelze přeslechnout jeho spolupráci s Counterstrike – Obsessive a šílenost Revolt Riot (Current Value & Donny), kterou CV ještě přepracoval. Při další zběsilosti v podobě Evac (snad v nějakém mash-upu) vypukne na parketu doslova šílenství! Lidé kolem sebe hází ze strany na stranu a chvílemi si připadám jak na punkovém koncertě. Pro klidnější povahy ale naštěstí přichází pohodová věc, o jejíž vokály se postarala zpěvačka Snow. Pohodová nálada však nevydrží dlouho, protože se na nás řítí vlak s názvem Noisia feat. Foreign Beggars – Soul Purge (Current Value remix), který nám opravdu očistí duše! Dále se přidává dvojice tracků z alba Back To The Machine, a to Liphopill a Black Box.



Tim, který je oblečen do černého trička s červeným lemem a černé kožené čapky (jak je u něho zvykem), nám nedopřává ani minutku odpočinku, takže davové šílenství neustává. Najdou se dokonce i takoví odvážlivci, kteří se nebojí vylézt na pódium a s rukama nad hlavou dávat mistrovi najevo přízeň. Následuje o něco pomalejší věc, jak jinak než opět z jeho tvorby. Když ale přicházejí zvuky Filth VIP (Forbidden Society, Current Value remix), tak se ani sám Forbidden, který je na pódiu, neudrží a ještě více burcuje publikum. Za odměnu navíc hází do kotle triko, právě s logem FS Recordings, které chytá jedna šťastlivkyně. Peklo ale nekončí ani v tomto momentě. Current vyhrává dál a vybírá věci ze své produkce: Hitman a G2 Hunt. Druhá jmenovaná se na začátku tváří nevinně, ale rozjede se do slušně našláplého tempa. Po pár dalších vlastních věcech a rulovačce The Good nastává chvilkové ticho, aspoň tedy z repráků. Naopak je tomu u publika.

Nyní startuje i jedna povedená dubstepovka od Machine Code – The Shadow. Ta odstartovala poslední část tohoto setu, ve kterém se dočkáme ještě dalších a dalších vlastních věcí. Jako první Code Of Chaos, kterou dopomohl složit Nanotek. Krátce na to přichází opravdové zklidnění v podobě několika klavírních tónů, jež dohromady dávají příjemnou a okouzlující melodii, která nemá moc daleko od ambientu. Tim nás ale nenechá rozjímat příliš dlouho, protože brzy se mezi klavírní tóny vmísí i výrazný rytmus, tolik typický pro jeho styl. Ovšem ona zmíněná melodie nemizí, protože je součástí této skladby, která nese název Cine. V závěrečné náloži ještě zazní třeba Machine Code – In The Shell, kterou CV ještě poupravil. To už nás ale čeká last one, pod kterou se skrývá možná nejznámější věc Dark Rain (Current Value). Pak už stačím registrovat jen randál, který ke mně doléhá ze všech stran. Tim si užívá zasloužený aplaus za předvedený set, ve kterém nezazněl snad jediný track, ve kterém by on sám neměl prsty a navíc si velmi často pohrával se svým tabletem. Na rozloučenou ještě mává všem lidem na parketě a odchází.


 
Tím ale večer v žádném případě nekončí, na řadu totiž přichází další zabiják Forbidden Society, který předchozí vystoupení pozorně sledoval a chystá nám nandat pořádnou dávku metal-dnb. Parket zůstává zaplněn, ruce jsou nahoře a znějí Katharsys. Neuběhne ani chvíle a hned přichází ostrý zvuk Counterstike a jejich Draco VIP. Následuje nová věc od Forbiddena a snad i Currenta, až se dostane na palbu They Are Human (The Outside Agency & Current Value), která dokonale prokrví vaše mozky. Všichni vyvádějí a ukazují paroháče, protože přichází další vlna metalu! Je úplně jedno, jestli jste příznivec kytar, nebo spíš tvrdých beatů. Tahle lavina prostě smetla každého, kdo stál na parketě! Temná atmosféra je ještě dokreslená typickými crossovskými světly, které se nám zeleně a modře míhaly nad hlavou, ale hlavně videoprojekcí, která je rozmístěná na třech obrazovkách na ploše za DJem. Kromě nápisu FS recordings se na něm vystřídaly i pochmurné obrázky, mezi nimiž nechybělo vyobrazení červeného kříže, nebo postav, které se v černém oblečení a kapuci vydávaly na cestu, jejíž cíl nám však prozrazen nebyl. Mezi další záplavou metalu poznávám Burn (Forbidden Society) a dvojitou dávku Katharsys, zřejmě i se spoluprací FS. Forbbiden také ze začátku svého setu hází mezi lidi další triko, o nějž se už ale svede pořádná bitva a snad ani po čtvrt hodině není jasné, kdo je jeho majitelem. Forbidden Society & Current Value – Birth Cycle, právě ta je jednou z pecek, která se objevuje na prvním releasu FS rec. a tu si teď můžeme vychutnat. Další vlnu nadšení vzbuzuje Counterstrike & Forbidden Society – Extreme (Current Value remix) a následně metalová předělávka už tak skvělé věci Hell (Gein) od Nanoteka.

Po čase přichází druhá pecka na prvním releasu FS rec. – Forbidden Society & Current Value – Control a to Forbidden už mezi lidi hází právě toto čerstvé promo. Šťastlivec je tentokrát jen jeden a já jím zase nejsem. Nevadí. Vyjížďka do temných končin ani zdaleka nekončí. Provází nás další nášup až metalových pecek a blázinec na pódiu pokračuje. Doplujeme opět až ke zvukům Katharsys, následně FS & Switch Technique – Shelter a zabíjačka Pentagram (Counterstrike & Gein). Škoda však, že sil už tolik není a tak si závěr Jindrova setu vychutnám v klidnějších místech parketu – vzadu, ale ani zde není mrtvo. Jindra do nás pumpuje další a další nadílky zběsilých tracků svojí a jiné produkce. Zazní ještě Elements of Venganze – Fucking 2010, nebo Forbidden Society – Attack the Beatiful. To už se blížíme do úplného konce a opakoval bych se, kdybych psal, jakým směrem se závěr ubíral. Mezi posledními registruji Katharsys & Forbidden Society – Symmerian a to už se pomalu a jistě chystá Smario, který bude pokračovat v jízdě. Končí tedy Forbiddenovo vystoupení a jak už je u něj zvykem, byla to pořádná metalová jízda.



Potemnělá a vybasovaná jízda s podtitulem „dark edition“ už tedy byla pomalu za námi. Zbývalo ještě zkontrolovat dolní dubstepovou stage, kde se v rytmu těžkých a nepřehlédnutelných beatů vlnila ještě víc než polovina parketu. K tanci mě už ale ani dolní stage nezlákala, a tak nezbývalo, než se usadit do pohodlné sedačky „z autobusu“ a pěkně popořádku probrat dojmy z dnešní krasojízdy. Po poslední návštěvě hlavní stage, kde dokončuje své vystoupení Smario, vidíme ještě několik tančících vytrvalců, ale my už se pomalu připravujeme na odchod, kdy se po cestě domů můžeme těšit na další vydání této temné noci.