Report z Vision se State Of Mind a Cern od Tomselyho

Další ze série audiovizuálních nocí Vision nás na Velký pátek lákala do Crossu, kde nás čekala velká lahůdka. Po roce zavítal do pražského klubu Stuart Maxwell z novozélandského tandemu State Of Mind, a společně s ním si svou premiéru u nás odbyl jiný protinožec – Ollie z projektu Cern.


6. 5. 2011, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Hlavní hosty doplnil i český support ve složení Stanzim, Dramajacqua, Beast 67, Soldik a Snookey. Dolní stage se tentokráte nesla ve stylu Psytrance, kterou obstarali Lolla, Zbora, Cejn, Ubiq a CLTR.

State Of Mind sem opět zavítali v rámci evropské tour, během níž představují své album Nil by Ear. Naposledy se nám zde představil Patrick Hawkins a nyní jsme se mohli těšit na jeho parťáka Stuarta Maxwella. Projekt Cern, který k nám zavítal vůbec poprvé, se skládá po tragické smrti bohužel už z jednoho člena Ollieho. Ten navzdory nešťastným okolnostem pokračuje na počest svého parťáka v tvorbě i DJngu. Ani Cern tedy nezůstává pozadu a mimo jiné nám přišel představit nedávno vydané album Terminus.

Letní počasí nám přeje a proto někdy po desáté hodině, kdy na hlavní stagi hraje Stanzim, je stále více lidí venku na zahrádce, než uvnitř. Stanzim sází deepovky a dostane se i k dubstepu. Poté se k němu přidá i bubeník Dramjaqua a stage se začíná postupně naplňovat. Na konci jejich vystoupení už snad hraje nějaký předmixovaný set, ve kterém 2× zní Mistabishi a Dramjaqua doprovází na bicí. Klub je už slušně zaplněn a na pódiu je přichystaný Cern, konkrétně tedy Ollie. Začíná hned velice povedenou peckou Dreadnaught (Icicle feat. SP:MC), do které po chvíli přikládá věc podobného ražení. Dále pokračuje známějšími i méně známými deepovkami, řekněme tvrdšího stylu. V klubu není nepříjemné vedro, zvlášť když máte jen triko a kraťasy. Atmosféra je zatím skromná, ale Cern se jí snaží pozvednout na vyšší úroveň až neurofunkovou věcí, kterou ihned rewinduje a při dalším nástupu přikládá Alien Girl (Ed Rush, Optical & Fierce). Zdá se mi, že mixuje i dost starších věcí a rozhodně se nebojí ani přitvrdit. Postřehnu třeba Fourward – Stuck (Jade Remix).

Na parketě není většího místa a ani úplně vzadu se nemůžete příliš rozmáchat. Opět musím pochválit příjemnou projekci, kterou právě z posledních řad sleduji. Zní nám nějaký nenápadný ženský vokál, ale pak už velice známá Heavyweight (Fresh), která si vyslouží zvýšené ovace. Další věc, kterou poznávám je z Breakova posledního alba, konkrétně pěkně šlapající Don\'t Look Down (Break, Calyx & Teebee). Opět je tu kratší série nějakých těch deepovek, sem tam i nějaký ten zpěv a pak zase slušný nášup. Slyšíme i velice povedenou českou produkci Rido & Morebeat – Machines Desire, u které váhám, jestli snad není v nějakém remixu a také třeba Dose – Squander. V poslední části setu už Cern snad odkládá všechny deepovější věci a podává už jen samé tvrďárny. Mezi nimi i Black Sun Empire, či State Of Mind a opět Rido a jeho nedávno vydaný release – Poison. Mezi úplně posledními si pro nás schoval pěkně šlapající pecku s Hip-hopovým doprovodem, na kterou ještě navazuje Jade feat. Ryme Tyme - Venom (Mindscape Remix). Následuje slušný aplaus a jako Last One už není nějaká tvrďárna, nýbrž nejspíš jeho vlastní produkce.

To už ale na pódiu kromě Cerna stojí také Stuart ze State Of Mind a chystá se výměna za pultem. Cern překvapil poměrně tvrdým setem s méně známými tracky, proloženým příjemnými deepovkami. Za to mu patří ještě jednou potlesk a následné přivítání State Of Mind.  

Nabuzený Stu začíná starší, ale stále šlapající věcí Aces High (Concord Dawn & State Of Mind) a nadále pokračuje ve svižném tempu a to s Dune (SOM). Parket je v tuto chvíli velice nabitý a tak zde musíme hledat dostatečný prostor kolem sebe. Najde se tu i dost jedinců, kteří na ostatní zrovna dvakrát nehledí a probíjí se hlava nehlava. Stu sází méně známé neurofunkové věci, mezi kterými se objeví i nějaká ta pomalejší. Překvapí i velice čerstvým a tanečním Rockwellem s názvem BTKRSH. Čekal bych zde příval novinek, ale spíše slyšíme přehlídku starších věcí od State Of Mind a jim podobných. Tempo je stále stejné a chybí mi zde nějaký výraznější moment. Dočkám se ho až v podobě našláplé kytarovky, která pokračuje řekněme v „Bad Taste\" stylu. Po čase se parket přece jen trochu uvolňuje a tak si třeba i při That\'s What It Is (BTK, Optiv remix) můžeme směle pohybovat. Mezi staršími věcmi z dílny State Of Mind, se objeví také dvě z nového alba a to konkrétně The Downward Spiral (SOM & MC Woody) a Punkd (SOM).

Změna rychlosti nastane, když přichází legendární The Nine (BC), ale v téhle chvíli v pomalém, dubstepovém rytmu. Na ní navazuje další povedenou electro věcí, aby pak začal poslední část svého setu. Z povzdálí se na nás hrnou zvuky Age Of Empires (Photek), pak ještě přísný remix by Neonlight : Optiv – Run it Red a zajímavá šlapačka Subterrestial (Prototypes). To už se nám tedy blíží závěr a nebyli by to State Of Mind, kdybychom neslyšeli nesmrtelnou Sun King (SOM), ovšem v trochu pozměněné 2011 verzi. To by bylo od Stua zhruba vše. Moc novinek z jejich alba jsme se tedy nedočkali, především jsem očekával hitovky, ke kterým udělali i povedené klipy. Neříkám, že Stuart podal špatný výkon, v tom žádném případě, ale mě tedy moc neoslnil, chyběl mi v jeho setu nějaký směr či jiskra. I tak mu ale patří potlesk a já se jdu trochu provětrat na vzduch.

Dolní stage, kde se hrál psytrance jsem tentokrát navštívit nestihl, ale ještě utíkám alespoň na část Soldikova setu. Od něho můžeme slyšet taková jména jako Audio, Jade či Rregula. Vypadá to, že lidé na parketu se baví možná více, než když tu před chvílí hrál Stuart. Čas nám ale kvapí a tak musíme pomalu opustit náš oblíbený klub a vydat se na nádraží. Myslím, že se lidem tato párty velice líbila a snad se tu zas všichni sejdeme na dalším díle Vision.