Tomselyho report z DNB Fever s Phace

Culture Shock, zaběhlá pražská akce partičky DNB Fever, měla 20. května své osmé vydání tradičně v klubu Chapeau Rouge. V minulosti sem zavítali Commix, Total Science, či Spectrasoul, tentokrát však bylo vsazeno na tvrdší notu – na německý projekt Phace, který se v poslední době činí velké oblibě.


21. 6. 2011, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Phace doplnili čeští zástupci, v čele s Dankou, dále Beast 67, 2K a také Stantha s Ozonem. Na druhé barové stagi se představili M.Pete, Eddrum a Pierre Urban. Skoro letní počasí nám v ten večer poněkud zchladil déšť, a tak jsme se šli pěkně vykoupaní schovat pod klobouk, tedy Chapeau. Jako první se za gramofony postavil shadowboxí 2K a nabídl nám pohodový rozjezd dnešní noci. Vůbec poprvé jsem navštívil Chapeau Rouge a nakonec mi prostor nepřišel zas tak malý, jak jsem všude slyšel a i místa k sezení se tu našla.

Pivo mi ovšem přišlo na způsob Roxy (rozumějte pivo s vodou za 40), a tak jsem se nějaký ten čas obešel bez něj. Klub zatím zeje celkem prázdnotou, ovšem do té doby, než se sem přižene první partička zahraničních návštěvníků, které pojí stejná trika. Ti se sem však přišli jen na chvíli pobavit, respektive nechat nějakou tu útratu na baru a zase zmizet. Takhle se jich vystřídá několik, a tak raději občas postávám venku a sleduji, kdy sem zavítají lidé také za hudbou. Není zde slyšet čeština, spíš jen hluk partičky 12-ti letých opilých Brazilek. V dáli však vidím přicházet ty nejdůležitější. Šine si to sem totiž Florian (Phace) a také Hybris v čele s průvodcem Ridem. Škoda, že dnes uslyšíme pouze jednoho z nich. Abych se ještě vrátil k Phace, o kterého dnes půjde – ještě donedávna jsem měl za to, že tenhle projekt tvoří 2 lidé, ovšem zjistil jsem, že za Phace hraje a skládá už jen Florian.

Jdeme se ale podívat zase na stage, kde nám Beast67 dopřává slušnou ušní masáž. Hraje tvrdý svižný set, ve kterém zazní třeba Latitude (Misanthrop), Diamonds Shine (Utopia), Standing Room Only (Hive & Gridlok), Collision (Audio) nebo Carnage (Body & Soul & Fourward). Vystoupení Beasta, kterého má střídat Phace, se blíží ke svému konci, avšak parket čítá bezmála 30 lidí. I zahraniční partičky zmizely a tak očekávám, že se parket zaplní tancechtivými lidmi. Snad až, když za gramofony přispěchá Phace, respektive za Serato, které mění za CD playery, se parket začíná zaplňovat. Bylo za 5 minut dvanáct, a to doslova, jinak by to tu vypadalo dosti smutně. Tak tedy vše je připravené a můžeme začít.

Jako první nám „nečekaně“ zní Pilot Priest – Body Double (Phace remix). Florian posune hlasitost ještě o něco doprava a dle mě není zde na zvuku co vytknout. Nechává ji dlouho hrát a pak přidává mocnou pecku na posledním čísle Neosignalu, Latitude (Misanthrop). Tento mix však známe z podcastů a jako další následuje jakási ostřejší deepovka, která je přeťátá ocelovým Misanthropem – Amboss. Myslím, že nakonec je parket zaplněný tak akorát, každý má kolem sebe dostatek místa, nikdo vám nešlape na nohy a tak to má být. Ještě odhodím bundu, přijmu Stellu v lahvi a můžeme pokračovat. Phace sází další novinky, ta první je velice povedená, nespíš spolupráce s Misanthropem, další připomíná až minimalistický zvuk a poté opět dvě deepovky. Ovšem nejsou to deepovky „klasické“. Tyhlety mají poněkud tvrdší a plechovější jádro, než můžeme čekat např. od Rockwella. 



Další novinkou je spolupráce se Sporem – Out Of Focus, ovšem není to taková tvrďárna jako třeba jejich jiná společná Dying Of The Light. Té se blíží další v pořadí, jedna z řady pecek na posledním albu – Non Human (Phace & Misanthrop). V klubu je zajímavý, blízký kontakt z DJem, kterého můžete pozorovat takřka z metru. Zrovna sleduji, jak nám jde naservírovat pecku s mocným dropem, která by měla každou chvíli vyjít na labelu Vision pod názvem Program (Noisia & Phace). Opět se dostáváme do deepové roviny, kde první věc zpočátku dosti připomíná Dreadnaught, ovšem beze slov. Posléze nahazuje už hodně pohodovou deepovku, od neznámého jména: Mefjus – Far Too Close, kterou po chvíli rozhodí už známá jména a zajímavá kolaborace Phace & Rockwell – No!

My ovšem říkáme yes, a to ještě netušíme, co nás čeká za chvíli! „Deep in the conflict, whole body braced for the impact…“ Ti bystřejší jistě poznali, že se jedná o Foreign Beggars společně s Noisií, která nás naprosto rozdrtí, Shellshock! Téhle ultimátní pecky se stále ne a ne nabažit. Phace nás ale ani nadále nešetří. Před druhým dropem totiž nahazuje Kingdom (Spor) a je tu parádní doubledrop, super! Lidé skáčou co to dá a řevem nešetří. Celkově je tu velice dobrá atmosféra, tiché pasáže nezůstávají tiché a objevuje se častý potlesk. Na to jak jsem se bál o atmosféru, můžu být naprosto klidný.

Florian sází další z řady novinek, tahle je pouze od něho – Freedom of Filth a další už s novozélandských nádechem, Dose – Squander. Je tu další „plechárna“, kterou následují tajemné zvuky Sidereal (Misanthrop) a také Displaced (Noisia). Florian se tváří nevinně, na sobě má riflovou košili a za celou dobu jsem si snad ani nevšiml, že by se napil. To další věc se tváří svým nájezdem, že bude nějaká palba, ale při dropu zjišťuji, že se opět jedná o nějakou z řady deepovek. Do ní se nadále vkrádá Floating Zero (Noisia & Phace), u které jsem si nejprve myslel, že se jedná o Icicle remix, ale nejspíš to byl originál. Poté už vymazlené zvuky Basic Memory (Phace), která vyjde na dalším Neosignalu. Z dáli už se klube Sporovina Full Colour, o které si mnoho lidí myslelo, že je to právě spolupráce z Phace, ovšem je to čistě práce Mr. Spora. 



Světla tu poněkud zaostávají a ani projekce neběží, nicméně nám to vše kompenzuje ušní masáž v podobě Vintage (Phace). Opět se blíží má slabost a opět to je Noisia & Foreign Beggars. Tahle spolupráce se mi opravdu zamlouvá a nyní můžeme slyšet jejich asi nejznámější věc – Contact. Potěším také fanoušky klidnějších věcí a to Full Circle od Rockwella, tyto zvuky jsou podpořeny opravdu propracovanými detaily Micro Organism (Noisia & Phace). Tuto věc pouští úplně od začátku, takže si ji můžeme dokonale vychutnat. Někdo se tu ovšem nahlas „ptá“ jestli je zde správně na drum and bass párty, což jsem moc nepochopil. Když ovšem pak někdo píše, že se zde hrál dubstep, tak už se ničemu nedivím.

Zdá se mi, že do předních řad přišla nová vlna lidí a tak můžeme pokračovat, teď už opravdu s Dreadnaught feat. SP:MC (Icicle), kde SP:MC odvedl opravdu slušnou práci. Z ničeho nic však zní „Technology, technology“ a je tu povedený mix se Strange Science (Phace). Lidé jsou stále v plném pohybu a časté ovace neutuchají, občas i Florian na oplátku zatleská. Jako další nám na posilnění servíruje pěkně vychlazené šampaňské, neboli Cold Champagne (Phace). Aby nám chutnalo, tak další věc zní až autonomicky, ovšem pořád je tam ten poněkud tvrdší beat. Pomalu se blížíme ke konci, kde nás čekají další lahůdky. Noisia & Black Sun Empire – Infusion je první z nich, kterou posléze zadupe do země obrovitý Mammoth (Phace & Misanthrop).

Před závěrečným diktátem ještě zazní track s názvem Y (Misanthrop), který bude druhou stranou již jmenované Basic Memory. Přejdeme tedy k tomu slibovanému diktátu, tužky si však připravovat nemusíte. Pro někoho možná ohraná, ale stále skvělá Block Control VIP (Noisia), roztančí i ty už nemohoucí individa. Ovšem teď příjde něco, snad z celého večera pro mě nejvíc řekněme „rozsekávací“. Už po prvních tónech poznávám, že je to ono. Ale co? Jednoduše řečeno: parádní nářez od Noisie, který snad zatím nemá ani název. Můžeme ho slyšet v některých setech Noisie a i když si někdo včetně mě myslel, že by mohlo jít o Regurgitate, což nejde, tak pracovní název zní Stigma VIP. Mocný drop, který vás rozseká na kousky a z vás nic nezůstane, rewind! Ano, tahle věc si ho opravdu zaslouží.

Je to první a jediný rewind, který nám Phace dopřál. Následuje velký řev a při dalším nájezdu skáčeme všichni jak pominutí. Situaci o moc nezklidní ani Close Second (Noisia & Phace), také pěkně šlapající novinka a konečně také Stagger (Noisia & Phace), opět s perfektně vychytanými zvuky. Jestli té atmosféry máte málo, tak poslední dvě věci z celého vystoupení vás určitě nezklamou. Přichází nejspíše opět spolupráce Noisia & Phace s perfektním intrem a celým průběhem, která trhá duše. Perfektní věc na závěr. Slíbil jsem ale věci dvě, čeká nás tedy ještě po dalším velkém potlesku last one.

Už po prvních vteřinách je nám jasné co to je, Desert Orgy (Phace & Misanthrop). Několikrát jsem zde psal o parádní práci se zvukem a atmosféře při tvorbě tracků. Desert Orgy ale pochválím asi nejvíc, nájezd před dropem, je asi úplně „nejvíc“. Takže last one, jak vyšitá. Pojďme se na to však podívat ještě z druhého pohledu: Už po prvních vteřinách je nám jasné co to je, Desert Orgy (Phace & Misanthrop), „hmm, sice pěkná věc, ale jako last one bych čekal něco lepšího, nebo spíše něco nového“ mohl by někdo říct. Jestli však ale před dropem odchází, ihned utíká zpátky tam, odkud odešel. Tohle totiž není obyčejná verze, nýbrž kouzelná, neboli VIP. Přesně při dropu, si s námi dělá co chce a při několikátém opakování samplů se hodí říct něco jako „OMG“.

Původně jsem si myslel, že jen Phace mačká čudlíky, ale opak je pravdou. Při druhém dropu v tracku se mi to zdá ještě o něco jiné a možná ještě lepší, opravdové orgie. Tohle je tedy konec příběhu, tedy alespoň co se týče Floriana aka Phace. Předvedl nám zde skvělý výkon, za což mu patří dík a už ani nemusím psát, jaký potlesk se mu dostal nakonec.

I když několik lidí včetně mě, se jde občerstvit, či nadechnout ven vzduchu, tak párty rozhodně nekončí. Další v pořadí totiž nastupuje slečna Danko, která rozhodně nepolevuje v nastoleném tempu. Po návštěvě KFC se vracím do klubu, kde už za pultem řadí dvojka Stantha a Ozone. Stále je tu celkem slušný počet pařmenů a ani tahle dvojka neubrala nic z tvrdosti. Druhou stage jsem bohužel nenavštívil, snad to napravím příště.

Noc tedy alespoň pro nás končí a je čas vydat se na cestu domů. Myslím, že máme za sebou dosti povedený večer, i když by dnešní párty zasloužila ještě větší návštěvnost. Ti, kteří nedorazili, můžou přinejmenším litovat a doma si pouštět Neosignal podcasty, protože „live“ vystoupení, je „live“ vystoupení.