Nika 77: Dnb hraju, ale není to žádná něvěra technu

Na tuzemské scéně je Nika 77 léta zapsaná jako přední techno djka, její hudební rozlet je však mnohem širší a patří do něj i drumandbass, který čím dál častěji hraje i v klubech. Už v pátek budete moct slyšet Veroničin polámaný set na večírku Volnej Průběh Crossem 3,5.


2. 7. 2012, publikoval NITROUS

O tom, čím jí drumandbass přitahuje, jaký zvuk a jací producenti jí berou, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Standa Zima ti prý kdysi předpověděl, že skončíš u drumandbassu, tehdy ses smála, teď hraješ dnb docela často, máme to chápat jako útěk od techna, nebo je to jen občasná nevěra?
Já bych hlavně nerada u něčeho už končila, to hned na úvod :-) Ale jasně, Standa mě hudebně zná a sleduje docela dlouho, takže dobře ví, že jsem vždycky měla jistý druh drumce ráda, stejně jako spoustu jiných hudebních stylů. Neřekla bych ale, že hraju klasický dnb, ve kterém se navíc ani nevyznám. Baví mě spíš takový ten autonomic zvuk a pak všechny možný přesahy, který se do toho dají napasovat. Hybrid dubstepu, drumce a úplně nejspokojenější jsem, když je tam i techno. A technem teď nemyslím výhradně rovný beat, spíš určitou náladu, zvuky a postupy, který mě v hudbě baví.  Takže žádná nevěra, prostě další oblíbený štýlek, který mě ale vzal natolik, že jsem ho začala i hrát.




Kdy jsi se začala o dnb zajímat blíže, jaký byl prvotní impuls?
Okrajově jsem ho sledovala od doby, co sleduju veškerou elektronickou hudbu, takže někdy třeba kolem roku 95. Aktivně až poslední asi čtyři roky.

Jak dlouho vlastně hraješ dnb v klubech, kde jsme tě mohli už slyšet?
Tohle je taková moje djská okrajovka a navíc to o mě moc lidí neví, takže v malých klubíkách typu Azyl, Abstrakt, Wakata atd…no a taky v Crossu.

Co tě na téhle hudbě přitahuje? Má dnb něco, co ti u techna chybí?
Neberu dnb jako kompenzaci, spíš rozšíření obzoru a zábava na trochu jiný bázi. I když jak už jsem řekla, i v dnb si hledám podobný feeling, který mě přitahuje. Navíc u autonomicu miluju tu jeho latenci.

Jaký zvuk dnb se ti líbí?
Spíš strohej, minimalistickej, přímočarej, nekompromisní a tohle všechno v kontrastu s ňákýma melodickýma plochama třeba. Prostě hypnotický emo rychty, co ti budu povídat :-)

Oblíbení producenti?
Sam KDC, Amit, ASC, Clarity, Overlook, Skeptical, Need For Mirrors, Instra:Mental, Synkro, Royalston…

Říká se, že míchat dnb je těžší než mixovat rovné beaty (možná to říkají jen dnb djs:), jakou máš zkušenost ty, můžes to srovnat?
Mě osobně to přijde úplně jedno, bud'umíš míchat nebo ne. Ale je fakt, že míchat drumec mě baví stejně jako techno a to hlavně proto, že se můžu hodně vyblbnout a je to takovy živý.

Kromě djingu se věnuješ i vlastní tvorbě, zkoušíš také lámané beaty?
Dělala jsem různý rytmiky, hlavně u dowtempových věcí, ale vyloženě drumec jsem nedělala nikdy.

Tvoje současná dnb TOP 5?
Clarity – Parallels
Overlook – Mirrors
Royalston – Cerulean Blue
ASC – Dark Star
Sam KDC – Betrayed

Nika 77 vystoupí v pátek na párty Volnej Průběh Crossem 3,5 společně s D Resistem a Papaypou (Deepness) a Stanzimem, Radem, Touchwoodem a Nitrousem (Volnej Průběh).
Vstup je zdarma
www.crossclub.cz

publikoval NITROUS