PR // Fracture pomohl překonat dnb kocovinu

Další česká premiéra na Volným Průběhu Crossem tentokrát představí Fractura. V poslední době je kolem Charlieho Fiebera, známého hlavně z dua Fracture&Neptune, hodně rušno, milovníci kvalitních lámanin však vědí již dávno. Přečtěte si, kdo vlastně už v sobotu 20. vstoupí v Crossu.


19. 10. 2012, publikoval NITROUS

Biografie Fractura musí nutně současně být i biografií Neptuna. Ačkoliv si každý z nich čas od času odskočil k sólovým skladbám, drtivou většinu času trávili ve studiu společně. Tak nějak podvědomě to svádí k tomu řadit je do kategorie „drumandbassoví pionýři“. Chyba. Charlie Fieber (Fracture) a Nelson Bayomy (Neptune) jsou na scéně „teprve“ deset let. Když v roce 2002 vydali první singl, mnozí milovníci dnb po plodném období na konci dekády akorát prožívali slušnou kocovinu, jejich oblíbená hudba se totiž jaksi začala točit v bludném kruhu.

Fieber a Bayomy jim do jisté míry pomohli tuto periodu přečkat. V době, kdy se žánr začal zřetelně dělit na „mainstream“ a „underground“, značně obohatili druhý proud. Jejich raná produkce je plná komplikovaných lámanin podržených syrovými analogovými zvuky. Není divu, že se rychle dostali do povědomí příznivců subžánru drumfunk. 

Širší publikum je zaznamenalo až díky jejich spolupráci s dnes již kultovním irským vydavatelstvím dj Rohana Bassbin, které platilo za spolehlivou zásobárnu tehdy neznámých talentů. Breakage, Zero T, Calibre nebo Beta 2 by mohli vyprávět. Větší popularitu si Fracture&Neptune získali i díky nové, přístupnější (pozor, ne tuctovější) produkci. Bicí se stala přehlednější, sem tam do skladeb vklouzla zasněná melodie. Jako ochutnávku připomeňme singly pro značku Medschool.

Ať už ale tihle pánové zabrousili do jakékoliv hudební oblasti, vždy šlo bezpečně poznat jejich rukopis – jasný odkaz na „techstepovou“ druhou polovinu 90. let, ale i jungleové kořeny nebo funk (Charlie je velký sběratel starých vinylů) a organický analogový zvuk. 

Zlom přišel v roce 2009, kdy Fracture&Neptune založili vydavatelství Astrophonica jako platformu pro vlastní tvorbu. Na své domácí značce průřezovým albem Retrospect oslavili deset let na scéně. V současnosti se zdá, že Charlie se vydává na sólovou dráhu, jeho parťák totiž založil rodinu. Má za sebou singly pro značky Exit, Subtitles nebo Warm Communications, na cestě je debut pro Metalheadz.

Jméno Fracture je nejnověji spojováno se substylem jungle juke oscilujícím někde na pomezí dnb, junglu a dubstepu. Fieberovy skladby Get Busy /Exit/ a The Limit VIP /Astrophonica/ se staly jeho hymnami. Sám Charlie se nedávno nechal slyšet, že hranice stylů už nevnímá a jeho nová produkce je rozhodně nerespektuje. Není pochyb o tom, že při české premiéře nás o tom přesvědčí. 

Fracture (Astrophonica, Exit, Bassbin)
Volnej Průběh djs: Touchwood, AhZ, Rade, Stanzim, Nitrous
Breakbeat.cz djs: Kaplick, Saku, Brada
Dílnafilm vjs, VJ Tha.SuN
www.crossclub.cz


publikoval NITROUS