Nepodcast slaví rok existence, poslechněte si dvanáctý díl

Na začátku jsem vůbec netušil jestli Nepodcast bude jednorázový projekt, který po pár dílech zmizí kdesi v hlubinách Mixcloudu, nebo bude mít trvalejší charakter. Teď už můžu říct, že to druhé, protože je tu dvanáctý díl! A ten je speciální. Skoro dvojnásobná porce tracků a taky delší povídání o vzniku a přípravě.


18. 3. 2018, publikoval STUART

O čem to tentokrát je? Bylo mi líto nezařadit několik skvělých tracků, takže vzniknul větší prostor k tomu přidat něco ze všech škatulek a subžánrů, které mám rád. Atmosférický a ťukací halftempo začátek přechází k melodickému liquid funku a přes trošku úletové rollery se dostává k těm konvenčním a zakončují to slovní hříčky v decentním remixu. Intro obstaral první release nového českého labelu Pathfinder Music, opomenout jsem nemohl nová alba Etherwooda a Zero T, skvělá EP od LSB, Montyho nebo Need For Mirrors a hromadu dalších singlů. Podmínka zařazení tracků od českých a slovenských producentů splněna opět trojnásobně.

Stuart – Nepodcast #012 download



A ještě než se dostanu k aktuálnímu tracklistu… Jak Nepodcast vůbec vzniknul? Celý loňský březen jsem si dal souvislé randíčko se zápalem plic a byla to docela divočina. V těch chvílích po největším mejdanu (kvalitní materiál v podobě antibiotik rovnou do žíly), kdy sice většinu dne prospíte a vrcholem fyzické aktivity je chůze do schodů, se začíná probouzet chuť něco dělat. Psaní článků s přidanou hodnotou. Podcast? Ne, nechci mluvit, chci miešať. Navíc je tu každých 14 dní zaběhnutý Shadowbox na Radiu 1 a cokoliv dalšího by bylo kontraproduktivní, neřkuli zbytečné. Takže radši Nepodcast? A jsme doma. Každý měsíc posbírat a namixovat pár tracků, co mě baví, dát tomu barevnou fasádu v podobě artworku a v článku se trochu rozepsat, nasměrovat posluchače k zajímavým releasům a ukázat lidi, co dělají kvalitní muziku. Půlhodinová stopáž se zdá být tak akorát. A když se pokaždé objeví i nějaký ten domácí (jakože CZ nebo SK) tuňák, bude to jen dobře.

Materiál sbírám skrz různé kanály – Facebook, SoundCloud, YouTube, Bandcamp, Nyx, občas mi něco přistane v poště. Je to takový léty prověřený systém, při kterém mi občas (nebo i častěji) něco unikne, na druhou stranu to eliminuje přehrabování se balastem, který je třeba populární, ale reálně naprostá žumpa. Následuje protřídění, finální výběr a poskládání tracklistu. A taky příprava artworku, což v podstatě znamená jenom výběr barev a přepsání čísla. Při samotném nahrávání jdu cestou nejmenšího (digitálního) odporu a používám k tomu konzoli a Serato DJ. Nejdřív srovnání hlasitostí, v druhém kole nastavení cue pointů a vyzkoušení mixů „na sucho“, třetí kolo už jedu naostro. Většinou na první dobrou za předpokladu, že v sobě potlačím perfekcionismus. Už takhle se příprava jednoho dílu počítá na hodiny (odhadem tak 7 až 8 hodin čistého času se vším divadlem okolo) a je fajn mít čas i na jiné koníčky nebo takové ty dospělácké blbosti, jako je chození do práce. I tak jsem se za ten poslední rok naučil třeba daleko víc přemýšlet o struktuře jednotlivých tracků a je to znát.

Tady už jsem skoro na konci celého procesu. Zpracuju finální soubor, dopíšu článek, uploadnu na Mixcloud, nahodím článek, zaspamuju sociální sítě a čekám na palečky a srdíčka. Kvůli tomu to přece dělám. Ale vážně, poslechovost jednotlivých dílů dost kolísá a rozhodně to nejsou žádná převratná čísla. Každý pozitivní feedback, ať už od samotných producentů, kamarádů DJs nebo od někoho úplně cizího, vás ale zase trochu nakopne a dává tomu všemu smysl. A ještě ty slibované statistiky: v dvanácti dílech Nepodcastu (tedy včetně toho aktuálního) se objevilo 139 tracků, nejčastěji zastoupenými producenty jsou Alix Perez, SpectraSoul a LSB (5 tracků), ve stejném počtu hostovala i moje oblíbená zpěvačka Charli Brix. Absolutně ale vítězí DRS. Z nových jmen vévodí Monty, hodně mě zaujali i Ill Truth, ALB nebo Satl. V době psaní tohoto článku má dosavadních 11 dílů 656 přehrání na Mixcloudu, což dává průměrně šede na jeden díl. Díky za to! Ale teď už ta slibovaná tracklistáž:

Title – Resonuance

Když hudbu dělají lidi z lásky, je to jen a jen dobře. Tady to rozhodně platí. O labelu Pathfinder si můžete přečíst i v článku.

Startuje nový český label Pathfinder – článek na Shadowboxu

Artificial Intelligence – Forgotten Truths (feat. Steo) [Deft's '15 Remix]

Jeden z tracků, který se objevil na Timeline Remixed EP. Do autonomické podoby ho přetvořil Deft.

Timeline Remixed na SoundCloudu

Out Of Fuel – Minus 25

Helsinské duo vytvořilo pro label Translation Recordings 5trackové EP s názvem Isolation. Seversky ponuré, leč velice chutné.

Isolation EP na Bandcampu

LSB – Jazz Strings

Zakládání vlastních labelů je jasný trend posledního roku, roku a půl. Pozadu nezůstal ani LSB se svou novou značkou footnotes. Tahle soulful krása je součástí A New Day EP.

A New Day EP na Bandcampu

Etherwood – Three Eagles

A rychle zpátky do Finska. Právě tam totiž tvořil své třetí studiové album Etherwood.

In Stillness LP na Hospital Records shopu

Zero T – Little Pieces (feat. Steo)

Další čerstvé album. Titulní track Little Pieces ze stejnojmenného LP. Vyšlo na Dispatch Recordings.

Little Pieces LP na SoundCloudu

Monrroe – Easier This Way

Sublabel Shogunu SGN:LTD byl skoro vždycky útočištěm melodického liquid funku. To platí i v případě singlu od bristolského mladíka, který si říká Monrroe. A zní to dost „Etherwoodovsky“, nemyslíte?

Easier This Way na SoundCloudu

GLXY & DRS – These Lights

O pár řádků výše píšu o SGN:LTD ve spojitosti s liquid funkem. Ono to nějakou dobu částečně platí i pro mateřský Shogun. Od deepu k soulful. Tuhle vlnu reprezentuje třeba Mitekiss nebo Pola & Bryson, ale i dvojka GLXY. V These Lights se o vokály postaral DRS a samotný single bude i součástí Vision EP, které vyjde na konci měsíce.

These Lights na YouTube

Zero T – Tromso

Další ukázka z Little Pieces a další odkaz na Skandinávii. Tromso je město na severu Norska, kdybyste to náhodou nevěděli.

Tromso na SoundCloudu

Satl – Wondering Why

Jak už jsem psal výše, pár tracků od tohoto původem polského mladíka se tu už objevilo. Single Wondering Why vyšel na americkém labelu Prestige Music Group.

Wondering Why na SoundCloudu

LSB – New Day (feat. DRS)

První ukázky tracku New Day se objevily na sociálních sítích několik let zpátky. Poslední rok ho vydatně připomínala řada DJs ve svých setech. A teď je konečně tady a budeme ho hrát úplně všichni.

New Day na YouTube

Need For Mirrors – Veto

Osmdesátými léty načichclé synťáky. Zbylé tracky na stejnojmenném EP jsou experimentální? Ujeté? Netradiční? Každopádně si poslechněte celé EP.

Veto EP na webu RAM Records

Kubatko – Let Go

Minule se v Nepodcastu objevil track z kompilace Sick Music. Teď Kubatko vydává album s názvem Tomtor (jehož cover dělal mimochodem Rudeboy) a najdeme na něm a nějaký ten skočnější drumandbass. Třeba track Let Go.

Tomtor na Bandcampu

Rockwell – User

Poslední release Rockwella na Shogunu. Šušká se něco o vlastním labelu. Jaké to překvapení.

User EP na SoundCloudu

Hyroglifics & Signal – Make Me Feel

Tahle pecka taky proletěla éterem poslední půlrok. Na tracku Make Me Feel Hyroglifics spolupracoval se Signalem a je součástí EP South London's Finest, které vyšlo na Criticalu.

South London's Finest EP na SoundCloudu

Monty – Hypnotize

Tady už to nemá cenu komentovat. Monty je hodně někde. Jeho nejnovější release Hypnotize, label 1985 Music.

Hypnotize EP na webu 1985 Music

Vec – Misia Života (Dephzac & Vec Remix)

Sympatický remix otce slovenského rapu. Život je pes a vonku zúri chorá doba. Free download.

Misia Života Remix na SoundCloudu

facebook.com/stu­art.dnkru
mixcloud.com/stu­artt

publikoval STUART